Automatiseringstrends

Automatiseringstrends zijn niet nieuw meer, omdat veel bedrijven de eerste stappen al hebben gezet om repetitieve taken te automatiseren. Verschillende activiteiten, die een aanzienlijke hoeveelheid tijd en menselijke energie vergen om te realiseren, kunnen nu al genieten van de voordelen van automatisering. Softwarerobots verschenen een paar jaar geleden, en nu is het proces gebaseerd op het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden om bedrijven meer te helpen.

De periode van onzekerheid in de afgelopen twee jaar heeft ook zijn stempel gedrukt op de manier waarop bedrijven opereren. Eén ding was echter voor iedereen zeker: automatisering is gestaag gegroeid, heeft grenzen overschreden en op globaal niveau organisaties beïnvloed, en het heeft innovatieve oplossingen bedacht voor complexe problemen.

Hoe ver gaat de automatisering in 2022?

Het ontwikkelingspotentieel van automatiseringssystemen is enorm, aangezien deze technologieën zich nog in een vroege levensfase bevinden. De analyses en prognoses geven ons een korte blik op de automatiseringstrends van volgend jaar, gelijk er rekening mee houdende dat de mogelijkheden nagenoeg eindeloos zijn.

Vijf automatiseringstrends voor volgend jaar

1. Robotic Process Automation is een prominente leider ten opzichte van andere systemen voor bedrijfsprocesoptimalisatie. Op het gebied van automatiseringsoplossingen lijkt het concurrentievermogen groter te worden naarmate Artificial Intelligence zich ontwikkelt en oplossingen in toenemende mate verschijnen. Meer dan dat, RPA zal een leider zijn in automatiseringsprocessen, maar andere technologieën die zijn ontworpen om het werk te stroomlijnen, zullen zich aanpassen aan de voortgang van RPA. Volgens UiPath is dat niet de enige reden voor deze groei de hoge implementatiegraad van RPA bij nieuwe bedrijven. Bedrijven die een deel van het bedrijf automatiseerden, breidden het automatiseringssysteem op alle niveaus. Gartner beweert dat RPA in 2020 het snelst groeiende segment was voor de markt voor bedrijfssoftwarediensten. Deze oplossing blijft vandaag groeien, bouwt nieuwe vaardigheden op en biedt steeds meer voordelen voor bedrijven die deze gebruiken.

2. Automatisering bereikt hogere levels in organisaties. Grote bedrijven moeten rekening houden met veel financiële of juridische aspecten voor hun ontwikkeling. Veel documenten en administratieve processen variëren van de meest eenvoudige handelingen (zoals transport- en logistieke bedrijven) tot de meest complexe beheers- en besluitvormingsprocessen. RPA is een handig hulpmiddel op elk niveau, van de eenvoudigste tot de meest complexe. Softwarerobots kunnen repetitieve taken op elk niveau van de onderneming automatiseren. Automatisering op elk niveau van een bedrijf is een bijna natuurlijk proces, rekening houdend met de rush naar digitale transformatie en het vereenvoudigen van dagelijkse activiteiten door middel van technologie.

3. Kunstmatige intelligentie is een blijvertje. Op dit moment kunnen softwarerobots alleen taken uitvoeren als ze zijn geprogrammeerd en in detail leren hoe ze elke actie moeten uitvoeren. Deze robots bootsen menselijk gedrag na, zoals klikken, typen, kopiëren en plakken en verzenden. Met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie en de combinatie met Robotic Process Automation verschijnt echter een nieuw concept: Intelligente automatisering. Dit brengt aanzienlijke voordelen voor elk bedrijf, ongeacht de branche of grootte. Met AI zullen softwarerobots verschillende taken uitvoeren zonder dat er stapsgewijze instructies nodig zijn. De rol van kunstmatige intelligentie is om bedrijfsprocessen te herkennen en softwarerobots te begeleiden bij het uitvoeren van meerdere acties. De enige menselijke tussenkomst die in dit proces nodig is, is het verzoek om een taak te voltooien.

4. Technologie migreert naar de Cloud. We zijn al bekend met termen als Process-as-a-Service, Software-as-a-Service, en om deze lijst compleet te maken komt Robot-as-a-Service erbij. Met de komst van talrijke RPA-oplossingen wordt de markt voor automatiseringsdiensten flexibeler en neigt deze zich aan te passen aan de onmiddellijke behoeften van klanten. Zo ook is de RaaS-oplossing gegroeid. Deze oplossing biedt dezelfde voordelen als RPA. Het verschil tussen deze twee concepten heeft voor het grootste deel te maken met toegankelijkheid. Omdat RaaS zich in de Cloud bevindt, is het veel toegankelijker en heeft het slechts een minimum aan financiële middelen en infrastructuur nodig om te worden geadopteerd.

5. Het personeelsbestand zal zowel menselijk als digitaal zijn. Oplossingen om HR-gerelateerde processen te optimaliseren worden steeds populairder, aangezien deze afdeling nu voor een nieuwe uitdaging staat: het harmoniseren van het digitale personeelsbestand met menselijke medewerkers. De laatste tijd hebben banen aanzienlijke veranderingen ondergaan en zijn ze voortdurend onderhevig aan optimalisatietrends. Thuiswerken heeft ons het belang van technologie laten zien bij het creëren van een veilige werkomgeving in elke situatie. Automatisering is een natuurlijke bondgenoot voor alle medewerkers, dankzij de vereenvoudiging van het werk. Het proces van het integreren van softwarerobots tussen medewerkers is een van de taken die HR-medewerkers het komende jaar gaan uitvoeren. Gelukkig is het trainen en aanpassen aan dit soort technologie moeiteloos, dus de voordelen van automatisering verschijnen in korte tijd op alle bedrijfsplannen.

CIO’s hechten meer waarde aan automatisering dan ooit tevoren

Zoals we hebben gezien, zijn automatiseringstrends voorspelbaar, de groei heeft ons de afgelopen jaren echter verrast. Tegenwoordig hebben we hogere verwachtingen en de automatiseringsoplossingen zelfs daar weer boven uit te stijgen. Wat zeker is, is dat CFO’s en CIO’s zich al bewust zijn geworden van het belang van automatisering in een gedeeltelijk digitale wereld en steeds meer automatiseringsoplossingen beginnen te integreren in hun ontwikkelingsstrategieën op korte, middellange en lange termijn.

Automatisering van bedrijfsprocessen is in de loop van de tijd een trend op zich gebleken. Ontwikkelde RPA-oplossingen zullen hogere inkomsten genereren en meer efficiëncy. En u bent slechts één stap verwijderd van het naar een hoger niveau tillen van uw bedrijf – neem contact met ons op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *