In Nederland gevestigde bedrijven hebben een lange en lucratieve handelsrelatie met het Verenigd Koninkrijk. Na Duitsland en België exporteert Groot-Brittannië het meest naar Nederland. Brexit heeft een aanzienlijk effect op de handelsmarkt tussen deze landen. Maar wat zijn de gevolgen van Brexit voor de Nederlandse bedrijven? Hoe kunnen we voorkomen dat de Brexit problemen veroorzaakt met de export en import van producten en de transactieactiviteiten van uw organisatie met Groot-Brittannië onderbreekt? Een goede voorbereiding is uiteraard het halve werk.
Sinds 2016 zette het Brexit-referendum het formele vertrek van het VK uit de Europese Unie in gang; tegelijkertijd was de Nederlandse logistieke sector achter de schermen druk bezig. Aangezien Nederland Europa’s leidende logistieke plek is -de thuisbasis van ‘s werelds meest efficiënte zeehavens en uitstekende kwaliteit van het luchtvervoer vanuit de EU- heeft Nederland een cruciale rol te spelen. Het land moet ervoor zorgen dat de toeleveringsketens niet worden verstoord nu de overgangsperiode tussen het VK en de EU is geëindigd. Door een grondige voorbereiding de afgelopen jaren kunnen in 2021 en daarna de gebruikelijke economische activiteiten weer plaatsvinden en kan het VK weer soepel de Europese markt betreden.
Wat gebeurt er na de Brexit?
We kunnen zeggen dat Nederland goed voorbereid is op elke mogelijke uitkomst. Het eerste dat de Nederlandse autoriteiten besloten voor te bereiden, was het vaststellen van het verwachte handelsvolume tussen het VK en Nederland. Omdat historisch gezien deze handel binnen één markt heeft plaatsgevonden, zijn er geen statistieken beschikbaar. Volgens berekeningen van de douane verwacht Nederland een groei van 20 tot 30% van de aangiften voor in- en uitgevoerde goederen.
Om echt voorbereid te zijn, moest de douane samenwerken met de brancheorganisaties. Op deze manier waren de systemen zowel aan de douane als aan de kant van de havens operationeel. Uiteraard is een sterke relatie tussen douane, het havenbedrijf Rotterdam, de voedsel- en veterinaire keuring en de ferryterminals cruciaal, aangezien jaarlijks 80% van de Nederlands-Britse handel via de Rotterdamse haven wordt verwerkt.
Deze gezamenlijke inspanning werd gezien als de “Nederlandse strategie”, die vereist dat verladers hun aangiften digitaal moeten registreren voordat ze op een willekeurig punt van binnenkomst in Nederland aankomen. De elektronische voormelding verloopt eenvoudig via het haven basissysteem, een one-stop-shop die alle partijen in de logistieke ketens van de Nederlandse havens met elkaar verbindt. Dankzij deze nieuwe elektronische oplossing was Nederland in staat de toegenomen goederenstroom op te vangen door iedereen in de logistieke keten gemakkelijk en economisch te laten communiceren. Nederland loopt als digitale koploper voorop met deze oplossing om logistieke processen te optimaliseren.
Meer optimalisatie
Alles is aan veranderingen onderhevig. We passen ons aan en gaan vooruit of we negeren de verandering en blijven achter. Veranderingen, zoals de Brexit, zijn momenten om na te denken over wat kunnen we doen om de zaken te verbeteren. Optimalisatie van de processen is een absolute noodzaak binnen een bedrijf.
Het automatiseren van diverse processen en taken die dagelijks in een bedrijf plaatsvinden, leidt tot vooruitgang omdat tijd wordt bespaard en potentie ontwikkeld wordt. De RPA-technologie is daarvoor de technologie die al die repetitieve, vermoeiende en tijdrovende taken met succes kan uitvoeren. U hoeft zich geen zorgen te maken over fouten. Een goed geprogrammeerde softwarerobot kan geen fouten maken. Bovendien voert deze elke taak uit zonder klachten, pauzes of vakanties.
Met betrekking tot de transport- en logistieke sector hebben we diverse RPA-oplossingen beschikbaar, van geautomatiseerde invoer van transportorders tot administratie van in- en uitslagbonnen in het warehouse.
Bekijk in onderstaande video hoe het werkt!
Als u geïnteresseerd bent in het creëren van uw perfecte hulp, neem dan contact met ons op voor meer informatie.