De toekomst is digitaal. Een les die we hebben geleerd in 2020. Alleen als we snel handelen, kunnen we ons aanpassen aan het volgende normaal. Iedereen praat over digitale transformatie, van CEO’s, managers, werknemers, burgemeesters of andere functionarissen, en elke andere persoon die door 2020 is geraakt.
De Corona pandemie heeft ons leven in de mate waarin we ons gedragen, socialiseren, winkelen of werken ingrijpend beïnvloed. We kunnen de pandemie dus zien als een katalysator voor verandering. Een verandering in de samenleving, economie, zakelijk gedrag en natuurlijk op persoonlijk niveau. Dit soort veranderingen zijn vergelijkbaar met wereldwijde gebeurtenissen met grote impact en ze gebeuren snel.
De digitale transformatie versnelt
Beinvloed door COVID-19 schakelen de CEO’s snel over op digitaal en verandert het zakelijke landschap fundamenteel. Zelfs voordat de pandemie toesloeg, werd geschat dat ongeveer 92% van de bedrijven erover dacht om hun bedrijfsmodel te veranderen vanwege de verbeteringen die de digitalisering met zich meebracht.
Voor velen is digitale transformatie de enige manier om te overleven. Maar voor een juiste transformatie moet elk bedrijf rekening houden met twee hoofdfactoren: ten eerste moet de transformatie plaatsvinden in de kern van het bedrijf en door de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsmodellen.
Dus, wat zijn de kernprincipes die een CEO moet overwegen om vooruit te komen?
Flexibiliteit en snelheid
Snelheid is iets dat we in de 20ste eeuw hebben geleerd. Het had voldoende moeten zijn om ons aan veranderingen aan te kunnen passen. De snelheid waarmee het coronavirus toesloeg, overrompelde ons. Het bleek dat alle systemen die het bedrijf ondersteunden niet zo soepel en aanpasbaar waren om de huidige crisis het hoofd te bieden. Het nieuwe bedrijfsmodel zou moeten gaan over het inbouwen van nieuwe, modulaire systemen voor snelle uitschakelingen, redundanties en het overbrengen van besluitvorming op basis van enkele duidelijke richtlijnen.
Onderneem gewaagde acties en neem risico
Een grote crisis als deze kan worden overwonnen door gedurfde maatregelen te nemen. Halve maatregelen of incrementele veranderingen bieden de bedrijven onvoldoende economische kracht om in een sterke positie uit deze crisis te komen of überhaupt uit de crisis te komen. Ongeacht de ondernomen actie of hoe gewaagd deze ook is, men moet zich altijd bewust zijn van de risico’s.
Een holistische benadering
De coronavirus-crisis heeft ons laten zien dat de systemen die we in onze organisatie gebruikten zwak waren. Deze tekortkomingen benadrukken de noodzaak om ervoor te zorgen dat initiatieven voor digitale transformatie rekening houden met het volledige assortiment aan afhankelijkheden en cross-functionele mechanismen inbouwen die systemen, mensen en procedures in het hele bedrijf omvatten.
Waarom is digitale transformatie nodig?
Het proces van digitale transformatie vereist dat CEO’s een stap terug doen en de plannen herevalueren over wat er moet gebeuren, door wie en wanneer, voor alle medewerkers, van managementniveau tot frontlinie. Het impliceert ook dat er wordt gekeken naar hoe het gedrag van klanten veranderd is. Aan de B2B-kant toonde onderzoek van McKinsey aan dat de digitale interactie met B2B-klanten met 30% is toegenomen sinds het begin van de COVID-19-crisis, waardoor deze twee keer zo belangrijk is als vóór de pandemie. De sleutel hier is om heel specifiek te zijn. Iedereen moet precies weten wat hij / zij moet doen en wat zijn / haar rol in het hele proces is
Is een flexibeler bedrijfsmodel een goede benadering om de productiviteit te verhogen?
Deze methode werd tot 2020 vrijwel uitsluitend gebruikt door IT-bedrijven. Maar de pandemie dwong bedrijven uit andere industrieën om op afstand te werken en een ander soort strategie te volgen om alles te laten werken. Meestal zijn het maximaal 20% van de mensen die 80% van de beslissingen nemen, afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Door de agile werkmethoden te gebruiken, krijg je toegang tot meer capaciteit om samen te werken voor het beoogde eindresultaat.
Een andere goede aanvullende methode die met succes wordt gebruikt voor communicatie en overleg, is videobellen. Videobellen is de nieuwe norm nu we nog niet naar kantoor kunnen. Het is snel, productief en gebruiksvriendelijk. Het kan worden gebruikt voor vergaderingen met het team of met de klant, waardoor zakelijkreizen niet meer nodig is.
Heroverweeg uw talentstrategie
Naast de nieuwe technologieën die uw bedrijf kunnen helpen, blijft voorop staan dat mensen centraal staan. Echter daar tegenover staat vaak dat de economische impact vaak kostenbesparing en daaraan gerelateerd ontslag tot gevolg heeft.
CEO’s moeten echter een strategie bedenken waarmee ze de juiste mensen, getalenteerde mensen kunnen behouden en ook vaardigheden kunnen opbouwen voor de andere werknemers. Hiervoor beschikken wij over opleidingen en trainingen. Opleiders moeten de programma’s schalen die zijn gebouwd voor hoe mensen eigenlijk het beste leren: kortere, hapklare leermodules die zijn afgestemd op het individu en die worden geleverd wanneer ze nodig zijn als onderdeel van een doordacht leertraject.
Waarom investeren in nieuwe technologie?
2020 heeft ons laten zien dat de nieuwe technologie niet langer te negeren is. We moeten het omarmen en ten volle benutten. Tegenwoordig staat 79% van de organisaties wereldwijd nog maar aan het begin van het digitaliseringsproces. Ze hebben een punt naar voren gebracht dat al eerder is gemaakt geweest, maar dat niet langer kan worden genegeerd: technologie is een belangrijke drijfveer van waarde, niet alleen een ondersteunende functie.
Robotic Process Automation (RPA) is een van deze technologieën die het potentieel in een organisatie vrij maakt. RPA maakt uw bedrijf productief, efficiënt en kwalitatiever. Het geeft uw werknemers de vrijheid om zich te concentreren op belangrijkere taken, te trainen voor groei binnen het bedrijf en nieuwe ideeën voor bedrijfsontwikkeling uit te werken. Klanten zullen een hogere tevredenheid hebben omdat ze sneller aandacht en antwoorden op hun vragen krijgen.
RPA kan in diverse sectoren worden geïmplementeerd, van transport & logistiek, verzekeringen, gemeenten tot productie, het bankwezen en zelfs horeca.
Benieuwd wat een robot voor jouw bedrijf kan betekenen? Bekijk de video hieronder.
Voor meer informatie over ons werk of als je een gepersonaliseerde softwarerobot wilt gebruiken of vragen hebt, neem dan contact met ons op!