Wat doet RPA-tools?

RPA-tools, RPA-technologie, RPA software, Robotica: Onze robots – perfectioneren van veel repetitieve handelingen van menselijke gebruikers

Het volume, de herhaling en de voorspelbaarheid zijn de sleutelwoorden in RPA-robotica. Omdat alle hoog-volumineuze, repetitieve en door bedrijfsregels gestuurde processen behoefte hebben aan automatisering.

RPA-tools werkt naast bestaande IT-infrastructuren; het gebruik ervan moet gewoon worden getraind. Dit is een belangrijk voordeel voor bedrijven die gebruikmaken van verouderde systemen. Het werkt samen met front-end infrastructuur en maakt gebruik van exact dezelfde grafische gebruikersinterface (GUI) die individuele werknemers zouden gebruiken om een klus te klaren. Daarom hoeft de IT-infrastructuur niet gewijzigd te worden voor de RPA-software waardoor de kosten tot een minimum worden beperkt.

Veelgestelde vragen over RPA

Er zijn de afgelopen jaren veel analyses gepubliceerd met betrekking tot de impact van RPA-robotica op het wereldwijde zakelijke landschap en de invloed die RPA-technologie zal hebben op het personeel. Net als met elke andere nieuwe technologie zullen RPA-tools niet volledig worden begrepen en projecten niet optimaal gebruikmaken van de RPA-technologie. 

Deze vraag kan beantwoord worden door RPA kort toe te lichten. RPA gaat over softwarerobots die repetitieve, eenvoudige taken van mensen kunnen overnemen. Menselijke handelingen zoals het invoeren, overtypen of kopiëren van informatie zijn voorbeelden van RPA-processen die kunnen worden geautomatiseerd. Deze taken kunnen sneller, nauwkeuriger en van hogere kwaliteit worden uitgevoerd door bots dan door mensen. Deze voordelen omvatten een hogere klanttevredenheid en werknemerstevredenheid, hogere productiviteit en vrijmaken van capaciteit.

Door het vrijmaken van arbeidscapaciteit kunnen medewerkers hun tijd richten op de taken waar ze gepassioneerd over zijn en kunnen ze meer waarde toevoegen. Je optimaliseert je resources en zorgt ervoor dat alle taken op een hoger niveau van kwaliteit en kosteneffectiviteit worden uitgevoerd.

RPA-implementatie kan een paar uitdagingen hebben . Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

  • Onboarding en weerstand van werknemers tegen technologie: Elke technologie-implementatie kan stress veroorzaken voor werknemers. RPA is niet het enige geval waarin automatisering als een ontslag kan worden gezien. Dit kan leiden tot weerstand tegen  RPA deadoptie.
  • Het juiste proces selecteren: Het is cruciaal om te identificeren welke geschikte processen automatisering soepel laten verlopen. Dit is een complexe taak die een grondige analyse vereist. Haast je niet om te implementeren, want dit kan tot mislukking leiden.
  • Realistische verwachtingen stellen voor RPA: Bedrijven moeten zich bewust zijn van de beperkingen van RPA en zich realiseren dat RPA “kapotte” processen niet zal herstellen.

RPA en AI worden vaak in hetzelfde gesprek genoemd. Samenwerking tussen AI en RPA vergroot de mogelijkheden. Elke taak kan worden geleerd. RPA is niet in staat om al deze processen zelf te interpreteren. Door de twee te combineren, kan RPA zijn bereik uitbreiden en zijn vermogen verbeteren om bedrijfsprocessen verder te automatiseren en in kaart te brengen.

Uw medewerkers zullen natuurlijk geschokt zijn om te horen dat een robot een deel van hun taken overneemt. In werkelijkheid nemen robots alleen werk over dat werknemers het minst leuk vinden. Dit zijn de repetitieve en gemakkelijke taken om te doen, die hen minder snel zullen motiveren. Deze taken kunnen worden geëlimineerd, waardoor werknemers meer tijd hebben om leuk en uitdagend werk te doen. Draagvlak voor de werking en voordelen creeren in plaats van het opleggen van de verandering is cruciaal.

Velen vrezen dat er veel banen zullen verdwijnen als gevolg van het op grote schaal toepassen van RPA-tools. Er valt niet te ontkennen dat sommige banen door RPA zullen worden vervangen – het meest waarschijnlijk gaat het hierbij om banen in de gegevensinvoer. Maar er is ook een groot scala aan functies die dankzij RPA gaan ontstaan. Historisch gezien hebben nieuwe technologieën bijna altijd geresulteerd in het creëren van meer banen; en bij het op grote schaal integreren van RPA zal dit niet anders zijn. Zo zijn bijvoorbeeld RPA-technologie en RPA-programmeurs functies die zonder technologie niet zouden bestaan. 

De waargenomen nadelen van nieuwe RPA-technologie zijn dat er specialisten nodig zijn om met die technologie te werken en dat die vaak niet achterwaarts compatibel is. RPA-software kan echter gemakkelijker worden gebruikt door niet-technische gebruikers en werkt gemakkelijker samen met verouderde systemen dan voorheen mogelijk was.

RPA is vaak goedkoper als aanvulling op de bestaande infrastructuur dan conventionele automatisering omdat er naast de reeds bestaande IT-infrastructuur kan worden gewerkt. Met RPA hoeven leidinggevenden in bedrijven geen grote uitgaven te plannen voor de transformatie van de infrastructuur of het uitbesteden van handmatige verwerking.

RPA kan talloze voordelen opleveren voor cyberbeveiliging. Het bedrijf mag de eventuele risico’s niet over het hoofd zien. Zoals bij veel technologieën is het misbruik van informatie – het soort gevoelige gegevenstoepassingen waarmee robots bekend zijn – een aanzienlijk beveiligingsprobleem Problemen kunnen zich voordoen in de vorm van malafide ontwikkelaars die applicatie-robots programmeerden, van malware, adware, trojans en hackers. Toegewijde bedrijven zullen aanvullende maatregelen opnemen voor cyberbeveiliging, waaronder mogelijk gegevensversleuteling en op functie gebaseerde toegang tot vertrouwelijke informatie.

Bent u klaar om RPA in uw bedrijf te implementeren? Onze FastPath Automation specialisten kunnen u helpen bij het bepalen van de beste oplossingen en journey voor uw organisatie. Geinteresseerd? Neem dan vandaag nog contact met ons op!

Wilt u het UiPath RPA-totaalpakket?

WIJ HEBBEN HET SILVER UIPATH-CERTIFICAAT

Ons RPA-bureau heeft een sterk team van specialisten en RPA ontwikkelaars